Łupki naturalne dobrej jakości są nie do przecenienia w każdym projekcie.
Jednakże na rynku dostępne są produkty różniące się składem i jakością, a przez to dające bardzo różne wyniki.
Warunki konieczne, jakie muszą być spełnione przez wysokojakościowe łupki:
1. OPINIA O KAMIENIOŁOMIE
Charakterystyka łupków zależy od miejsca ich wydobycia. W związku z tym, ważne jest zarówno sprawdzenie opinii o kamieniołomie jak i o firmie wytwarzającej produkt.
Hiszpańska firma Cupa Pizarras produkuje łupki od 1892 roku. Jest największym producentem łupków naturalnych na świecie. Łupki produkowane w Europie najczęściej pochodzą z Hiszpanii, Francji i Niemiec. Łupek naturalny powinien mieć prestiż i reputację potwierdzaną przez pracowników branży.
2. ŁUPEK TEKTONICZNY
Nie wszystkie łupki są takie same, nie gwarantują też otrzymania takich samych wyników. Łupki produkowane w Hiszpanii w porównaniu z innymi wytwarzanymi w innych miejscach na świecie mają pochodzenie tektoniczne i doceniane są za ich wydajność.
Wszystkie łupki firmy Cupa Pizarras są wydobywane w kamieniołomach w Galicji, w Kastylii i León, gdzie znajdują się największe rezerwy łupków naturalnych pochodzenia tektonicznego na świecie.
3. BADANIA I OSTATNIE CERTYFIKATY
Od producenta należy wymagać posiadania aktualnej dokumentacji potwierdzającej jakość łupków. W deklaracji właściwości użytkowych łupki wysokiej jakości oznaczane są literami: T1, A1, S1 i W1
Wszystkie łupki sprzedawane powinny posiadać aktualną deklarację właściwości użytkowych, a ich jakość powinna być stale nadzorowana przez międzynarodowe organy certyfikacyjne.
Opracowanie redakcyjne na podstawie materiałów Cupa Pizarras