Renowacja dachu historycznego budynku - wolskie Pięciochatki

Ocena: 4.76667
1380

Zmiana kąta nachylenia nowej konstrukcji dachu i zastosowanie odpowiedniej ilości okien dachowych Dakea pozwoliło na uzyskanie nowej przestrzeni mieszkalnej w budynku objętym opieką konserwatorską. 

Widok z jednej z lukarn

Historia budynku
Powstałe w latach 1923-24 Wolskie Pięciochatki to kompleks pięciu domów w Warszawie, które są własnością Polskich Kolei Państwowych. Osiedle zaprojektowane przez Aleksandra Ranieckiego zostało niedawno dodane do rejestru przez wojewódzkiego konserwatora zabytków. Doceniono zachowane wartości artystyczne, historyczne i naukowe kompleksu.

Od początku Pięciochatki służyły rodzinom kolejarzy z warszawskiej Woli. W 2017 roku pożar strawił dach jednego z budynków, co wywołało niemałe zainteresowanie grup związanych z architekturą historyczną Warszawy. W 2018 roku Polskie Koleje Państwowe zdecydowały się na odbudowę spalonego dachu. Decyzja ta ma być pierwszym krokiem do rewitalizacji całego osiedla.

Widok na konstrukcję dachu przed ułożeniem blachodachówki

Wykonanie dachu
Do wykonania konstrukcji i pokrycia dachu wybrano lokalną firmę ABC Dachy z Wołomina, która ma 19 lat doświadczenia w wykonywaniu pokryć dachowych, remontów dachów i docieplania poddaszy. W zeszłym roku cztery ekipy dekarskie wykonały aż 85 robót, w tym roku w ABC Dachy pracują dwie ekipy, które już wykonały około 40 zleceń. Choć firma zdobywa pracę głównie z polecenia, to w tym przypadku było inaczej. Właściciel firmy, Pan Mariusz Dźwigała jest członkiem grupy Sztuka Rzemiosła Blacharskiego na Facebooku i to właśnie tam znalazł go generalny wykonawca, którego przekonały realizacje ekipy pokazane na portalu.

Historyczny budynek na Prądzyńskiego koło Dworca Warszawa Zachodnia - część kompleksu osiedla Pięciochatek

Materiały wykorzystane w projekcie
Dach został pokryty blachą na klik. Wybrano panele dachowe Pruszyński w kolorze grafitowym (7024). Na konstrukcji nie zamontowano membrany, natomiast na pełne deskowanie położona została papa wierzchniego krycia firmy Icopal. Zdecydowano się na okna dachowe marki Dakea, a w kwestii rynien wybór padł na system rynnowy Niagara. Wszystkie materiały zostały zakupione w hurtowni ABC Dachy Bis, prowadzonej przez żonę podwykonawcy. Duży wpływ na wybór materiałów miał inwestor.

Remontowany budynek – widok od frontu

Konstrukcja dachu
Dach ma powierzchnię 624 m2 i odzwierciedla kształt sprzed jego zniszczenia. Zdecydowano się jednak na zmianę kąta nachylenia do 49 stopni, aby zwiększyć powierzchnię użytkową poddasza. Konstrukcja jest prosta, dwuspadowa z dwiema wciętymi lukarnami. Do jej wykonania zużyto 24 m3 kantówek. Wentylacja ocieplenia jest zapewniona dzięki przerwie między wełną i deskowaniem (zapobiega to gniciu więźby dachowej). Natomiast przestrzeń wentylacyjna wytworzona pod blachą między kontrłatami i łatami umożliwia stałą cyrkulację powietrza pod panelami dachowymi.

Dach został pokryty blachą na klik w kolorze grafitowym

Przebieg prac
Renowację rozpoczęto 28 lipca. Budowę nowego dachu zaczęto od więźby, następnym krokiem było deskowanie i papowanie. Po przybiciu kontrłat i łat przyszedł czas na montaż blachy oraz 50 okien połaciowych Dakea. Na koniec wykonano obróbki końcowe, tj. gąsiory, wiatrownice oraz system komunikacji dachowej. Szczelność połączenia między dachem a oknami dachowymi zapewniono dzięki łatwym w montażu kołnierzom KSS do blachy na klik.

Widok z jednego z 50 okien na poddaszu – widoczne perony Dworca Warszawa Zachodnia

Wybór okien na poddasze
Wykonawca zdecydował się na okna dachowe Dakea, ponieważ wyróżniały się jakością i bardzo dobrymi parametrami technicznymi. Ważna była też szybkość dostawy i serwis oraz to, że Dakea jako jedyna na rynku oferuje innowacyjny kołnierz KSS. Okna zainstalowane w dachu pokrytym panelami dachowymi typu „klik” wyglądają estetycznie, a uzupełniający instalację kołnierz zapewnia im wyjątkową szczelność, oszczędzając jednocześnie czas ekipy dekarskiej, co jest szczególnie ważne w przypadku dużych projektów. 

Kołnierz KSS - widok z bliska

Dzięki wysokiej konstrukcji dachu, nowej aranżacji poddasza i doświetleniu dużą ilością okien dachowych budynek zyskał dodatkową przestrzeń mieszkalną, która pomieści nowych lokatorów.

Źródło: Dachy, nr 10 (226) 2018

PODZIEL SIĘ:
OCEŃ: